Bjöd på detta bröd till min tvillingsyster, som inte heller tål gluten & hon blev rejält paff över att det var glutenfritt. Hon sa att det var precis som som vanligt bröd & att det var det godaste glutenfria brödet hon ätit. På min lista kommer detta bröd på andraplats, för det är inga kryddor/smaker i det. Men detta bröd kan man experimentera med! Jag tror det är en bra grund till matbröd! Detta bröd har fått väldigt bra recensioner på min sida på matklubben.se där det heter "Ciabatta (glutenfri)", så gå in där och läs vad andra tycker om detta bröd!
25 g färsk jäst
2 dl kallt vatten
4 msk rapsolja
2 tsk havssalt
Ca 5 dl Semper Fin Mix (glutenfritt mjöl)
Så här mumsar du till det:
* Smula jästen i en bunke.
* Blanda ner övriga ingredienser & blanda med en trägaffel tills du får en jämn & tjock smet.
* Klä en plåt med bakplåtspapper.
* Klicka ut smeten i tre högar & forma dom med mjölade händer till smått avlånga ciabattabröd (jag gillar höga bröd, så jag har dom väldigt höga).
* Låt bröden jäsa under bakduk i ca 50 min (dragfritt & vid ca 18 gradig rumstemperatur, EJ nära värmekälla tex spisen!).
* Sätt ugnen på 250 grader.
* Grädda dina ciabattabröd mitt i ugnen i ca 15-20 min (det står 20 min i boken, men min ugn är så kraftfull så jag har dom i ca 15 min, ha koll!).
* Jag brukar lägga en stor bit aluminiumfolie över bröden när det är ca 5-7 min kvar av gräddningen, för jag vill bevara den gyllene färgen (annars kan dom bli rätt mörka).
* Låt svalna på galler en stund.
* Ät dom direkt eller linda in i en duk om dom ska ätas lite senare. Annars frys dom direkt när dom svalnat något.
Jag gillar inte hårda ytor på bröd, men vill du ha en hårdare/knaprigare yta, så kan du klappa in lite mjöl ovanpå bröden innan du ska jäsa dom. Du kan också skippa bakduken när du tagit ut dom ur ugnen, så får dom en lite hårdare yta.
Tips:
Jag provade göra dessa med hackad dill i, till en middag & det blev jättegott! Sen provade jag, med samma dillbröd, smöra ett tunt lager vitlökssmör på & rosta snabbt i ugnen & det blev riktigt mumsigt!
"Matnyttig" information om brödbakning!
Använd havssalt (jag kör alltid i flingform) istället för bergssalt. I brödbakning så är saltet, förutom mjölet, den viktigaste ingrediensen & den har många viktiga funktioner; den höjer smaken, den hjälper till att stärka glutentrådarna så att brödet blir elastiskt, den bidrar till att få brödet att jäsa jämnt så att det håller ihop & den hjälper brödet att bilda en fin skorpa. Saltet gör brödet mörkare & därmed godare för ögat. Använder du ändå bergssalt så tänk på att minska mängden. Den vassa sältan i bergssalt är mer påtaglig.
Använd, om du kan, ekologiskt mjöl. Bra för miljön & det är lite grövre & smakrikare.
När degen vilar & jäser ska den som sagt var stå dragfritt & i rumstemperatur (ca 18 grader) om inget annat anges. På sommaren kan det vara en god idé att ha degen i kylen under viltidens början. Degen får absolut inte jäsa ovanpå ugnen eftersom den är varm & då påskyndar jäsningen. Efter degens viltid ska degen hanteras varsamt. Försök undvika att trycka ut fler luftbubblor än nödvändigt, för det är där jäskraften & smaken sitter.
Pensling av bröd:
Glansig & gyllene;
Pensla före gräddning med 1 äggula, 1 msk vatten & en nypa havssalt som vispats samman. Pensla ytterligare en gång 10 min innan brödet är färdigt.
Ljusbrun & mjuk skorpa;
Pensla med mjölk före gräddning.
Mjuk skorpa;
Pensla med smält smör när brödet är färdiggräddat, täck med bakduk & låt svalna.
Matt & mjuk;
Pensla med olivolja före & under gräddning.
Knaprig & hård;
Spraya vatten över brödet före gräddning. Häll hett vatten i en skål & ställ den på ett galler nederst i ugnen. Låt skålen vara kvar i ugnen under gräddningen.
Vill du både pensla, beströ & skåra, så gör du det i nämnd ordning.
Om brödet ska ätas samma dag, förvara det i en handduk. Om det ska hålla längre bör det förvaras i papperspåse tills du börjar använda det, sedan i plastpåse. Ofta har mataffärer eget bröd som dom bakar i butik & då brukar det finnas brödpåsar av papper. Oftast brukar man få eller kunna köpa en liten bunt av dom. Min Ica handlare har i flera storlekar & jag brukar få ta med mig hem några stycken av varje då & då.
9 kommentarer:
Hej!
Tack för att du delar med dig av dessa supergoda recepten :)
ang. detta recept..
Funkar de med finax mix ocksa? Hittar bara finax där jag nu bor sa därför jag fragar. (tyskland)
mch, v
Hej!
Kul att du gillar recepten!
Det tror jag funkar! Finax har så mycket stärkelse i sina mjöler & så är dom inte lika dryga! Du kanske kan behöva lite mer mjöl när du bakar med finax.
Lycka till & berätta gärna hur det blev!
Hej!
Jag hittade sempers mjöl pa en nätbutik här i tyskland :) sa nu ska här bakas bröd..Hade bara torrjäst hemma, men hört att de ska funka lika bra?
Men ska bli spännande o se hur dom blir..säkert toppen!
Tack igen för en bra sida med goda recept ;)
ska skriva här igen om hur de blev sen.
Hej igen :)
Nu börjar jag nog bli lite tjatig hehe..men tänkte bara fraga. Jag bakade brödet nu och de blev degigt/döbakat inuti och väldigt hart utanpa tyvärr.
Sa har de med torrjästen da att göra? Nagot tips för mer lyckad bakning nästa gang?
Hej Veronica!
Torrjäst ska funka lika bra! Det är inte du eller ingredienserna som gör att brödet blev som det blev, det är ugnen : )
När ugnen har för hög värme så bildas det snabbt en skorpa på brödet. Och ju längre man har i brödet & ju varmare ugnen är, desto snabbare & hårdare blir skorpan. Det blir då väldigt svårt för värmen att tränga sig in via skorpan & in i "brödet". Därav ett mjukt innehåll & en hård yta! Antingen så har du en väldigt kraftfull ugn eller en ugn som inte håller exakt temperatur. Hursom helst, prova att nästa gång sätta ugnen på 210/220 grader istället!
Anledningen till att jag vet detta, är för att jag själv har råkat ut för det i och med att jag flyttade till en ny lägenhet som hade en ny ugn. Jag fattade ingenting, varför blev mina bröd ogräddade med en hård yta för? Jag hade ju bakat dessa recept förut och det hade gått hur bra som helst! Jag kontaktade fastighetsskötaren som kom och mätte temperaturen i ugnen. Det visade sig att ugnen blev varmare än vad jag angav. Så nu sätter jag ugnen på lite lägre temperatur än vad receptet anger och då funkar det!
Man lär sig saker hela tiden! Genom att fråga, göra misstag och vara nyfiken & intresserad! Du är INTE tjatig! Bara att fråga på!
Lycka till nästa gång & tveka inte att fråga om det är någonting!
Ha det bäst!
/Emma
Hej!
Var köper du Sorghum-mjöl?
Har du några tankar vad gäller GI och dina bröd? Har du några recept med lägre GI dvs inte använder så mycket stärkelse?
Alla dina bröd ser underbara ut, tycker jag.
Har bakat dina bröd idag och de blev perfekta. Jag använde mjöl från Mixwell. Tog 2 dl grovt mjöl och 3 dl ljust mjöl. Tack för att du delat med dig av receptet och kommentarer till receptet. Gittelitt
Hej!
Sorghum mjöl är detsamma som durramjöl. Friends Of Adam har det till försäljning. Kolla deras hemsida!
Jag har börjat med en LCHF diet för några månader sedan och har bakat många olika slags bröd sen dess. Ett av mina favoriter har jag postat, men tänkte lägga ut en annan favorit snart, kokosbrödet!
Ha det bäst!
/Emma
Hej!
Kul att det blev bra! Mixwell har väldigt bra mjöler! Brukar göra naan bröd i stekpanna när vi äter tacos med Mixwells grova mjöl. Nu äter jag LCHF så det är ett tag sen, men det var jättegott!
Jag tycker det är olagligt att inte dela med sig & sprida glutenfria recept!
Ha det bäst!
/Emma
Skicka en kommentar