8/10/2012

Jägarens LCHF gryta


Supermumsig gryta med rödvinsmarinerad kyckling! Jag tar nästan dubbelt så mycket av lagerblad, rosmarin, vitlök, sardellfileér & rödvin än vad som står i receptet, för jag älskar när det smakar mycket! 



2 kg kycklinglårfilé
8 lagerblad
2 kvistar färsk rosmarin
3 skalade vitlöksklyftor (1 krossad & 2 skivade)
0,5 flaska Chianti eller annat starkt kryddigt rödvin
6 sardellfileér
2 burkar á 400 g plommontomater av bra kvalité
1 näve svarta Kalamataoliver
Extra fin jungfruolja
Mjöl att pudra med (jag kör på kokosnötsmjöl, använd bara lite)
Havssalt & nymald svartpeppar


Så här mumsar du till det;

* Krydda kycklingen med salt & peppar. Lägg i skål. Tillsätt lagerbladen, rosmarin & krossad vitlök. Häll på vin tills det täcker kycklingen. Marinera minst en timma, helst över natten i kyl.

* Låt kycklingen rinna av. Spara marinaden. Klappa kycklingen torr med hushållspapper. Pudra med mjölet. Ta inte för mycket!

* Värm en gjutjärnsstekpanna, häll i lite olivolja & stek tills kycklingen fått fin färg runtom. Ta upp & ställ åt sidan.

* Ta en stor gjutjärnsgryta. Häll i lite olivolja & lägg i den skivade vitlöken. Stek tills dom fått fin färg. Häll i resten av ingredienserna, kycklingen & marinaden. Puttra under lock i ca 30 min. Kolla av kycklingen då & då så den blir färdig & saftig!

* Ta upp lagerbladen & rosmarinkvistarna. Smaka av med salt & nymald svartpeppar. 


Denna rätt serveras vanligtvis med ris. Men jag äter ju LCHF kost så jag brukar ta 42% grekisk ost & mosa över på tallriken. En enkel sallad eller skivad gurka är inte helt fel till!

Har slutat köpa kycklingfilé och köper enbart kycklinglårfilé nu för tiden. Mycket godare & saftigare! Helt underbara att slänga på grillen! 


2 kommentarer:

Marie sa...

Mums, det måste jag prova. Gillar inte oliver dock, tror du det blir lika gott utan?

Jag sa...

Hej!

Jag älskar oliver och dom ger ju en viss smak i grytan. Men den blir säkert lika mumsig utan : ) Min man gillar inte heller oliver & han älskar den här grytan! Då finns det ju en aning smak av dom i grytan, men han plockar bort dom på tallriken.

Lycka till!