Supermumsig gryta med rödvinsmarinerad kyckling! Jag tar nästan dubbelt så mycket av lagerblad, rosmarin, vitlök, sardellfileér & rödvin än vad som står i receptet, för jag älskar när det smakar mycket!
2 kg kycklinglårfilé
8 lagerblad
2 kvistar färsk rosmarin
3 skalade vitlöksklyftor (1 krossad & 2 skivade)
0,5 flaska Chianti eller annat starkt kryddigt rödvin
6 sardellfileér
2 burkar á 400 g plommontomater av bra kvalité
1 näve svarta Kalamataoliver
Extra fin jungfruolja
Mjöl att pudra med (jag kör på kokosnötsmjöl, använd bara lite)
Havssalt & nymald svartpeppar
Så här mumsar du till det;
* Krydda kycklingen med salt & peppar. Lägg i skål. Tillsätt lagerbladen, rosmarin & krossad vitlök. Häll på vin tills det täcker kycklingen. Marinera minst en timma, helst över natten i kyl.
* Låt kycklingen rinna av. Spara marinaden. Klappa kycklingen torr med hushållspapper. Pudra med mjölet. Ta inte för mycket!
* Värm en gjutjärnsstekpanna, häll i lite olivolja & stek tills kycklingen fått fin färg runtom. Ta upp & ställ åt sidan.
* Ta en stor gjutjärnsgryta. Häll i lite olivolja & lägg i den skivade vitlöken. Stek tills dom fått fin färg. Häll i resten av ingredienserna, kycklingen & marinaden. Puttra under lock i ca 30 min. Kolla av kycklingen då & då så den blir färdig & saftig!
* Ta upp lagerbladen & rosmarinkvistarna. Smaka av med salt & nymald svartpeppar.
Denna rätt serveras vanligtvis med ris. Men jag äter ju LCHF kost så jag brukar ta 42% grekisk ost & mosa över på tallriken. En enkel sallad eller skivad gurka är inte helt fel till!
Har slutat köpa kycklingfilé och köper enbart kycklinglårfilé nu för tiden. Mycket godare & saftigare! Helt underbara att slänga på grillen!
2 kommentarer:
Mums, det måste jag prova. Gillar inte oliver dock, tror du det blir lika gott utan?
Hej!
Jag älskar oliver och dom ger ju en viss smak i grytan. Men den blir säkert lika mumsig utan : ) Min man gillar inte heller oliver & han älskar den här grytan! Då finns det ju en aning smak av dom i grytan, men han plockar bort dom på tallriken.
Lycka till!
Skicka en kommentar